Rødvin

Underkategorier

  • Cabernet Sauvignon

    Cabernet Sauvignon går også under navnet Kongedruen. Den er nok mest kendt fra Bordeaux's vestbred, hvor den er hovedkomponenten i nogen af verdens mest eftertragtede og dyre rødvin. I dag dyrkes Cabernet Sauvignon i hele verden og har været en stor årsag til anderkendelsen af oversøisk rødvin ("New World") på højste niveau. 

    Smagen er normalt solbær, cedertræ med kraftige tanniner. Med fadlagring blødgøres tanninerne og du får en smuk vin, der passer perfekt til kødretter. Alt efter hvor i verden og de lokale temperaturforhold og solskinstimer får du mere intense Ribena vine. Men tag ikke fejl i de oversøsiske koldklima regioner laves nogle af de mest spændende Cabernet Sauvignon rødvin, og du kan være heldig at få en fantastisk kvalitet til prisen.

  • Merlot

    Merlot er en af de vine, som mange forbinder med et godt glas rødvin. Druen er en af de helt store rødvinsdruer på verdensplan, og du finder derfor et væld af spændende muligheder for at vælge god vin på netop denne smagfulde drue. Det gælder også blandt udvalget her på siden, hvor du kan vælge mellem smagfulde Merlot-rødvine fra hele verden.

    Hvor stammer Merlot fra? 

    Merlot-druen har sit hjem i Frankrig, hvor det især er området Bordeaux, der står for produktionen. Navnet stammer da også fra det franske sprog, hvor ordet ‘Merle’ har inspireret til navnet på de mørke druer. ‘Merle’ betyder solsort, og druen har fået sit navn, fordi solsorten er utroligt glad for den mørke og smagfulde Merlot-vindrue. 

    Den populære drues historie i Frankrig strækker sig mange hundrede år tilbage, men den er første gang nævnt på skrift i 1784, men den er givetvis blevet dyrket i mange århundrede før det - især i Bordeaux. 

    Siden har Merlot tage verden med storm, og den er i dag den næst mest plantede druesort på verdensplan. Derfor finder du i dag Merlot-rødvin fra hele verden, og du har rig mulighed for at få en god flaske fra både Europa, Afrika, Sydamerika og Nordamerika. 

    Det er en alsidig drue, fordi den kan vokse og levere gode resultater i forskellige klimaer. Dog begynder druen at miste kvalitet, når den dyrkes i områder, der er koldere end Bordeaux. Længere nordpå modnes druen ikke tilstrækkeligt, og vinen vil ikke få den bløde karakter, som Merlot-vine er så kendte for. 

    Den store alsidighed betyder også, at du finder Merlot-vine, der er vidt forskellige. Merlot fra Chile og Californien har vidt forskellige udtryk fra Merlot-vine fra Frankrig og Italien, og der venter derfor en næsten evig verden af spændende opdagelser, hvis du har forelsket dig i druen. 

    Merlot fra hele verden 

    Druen har oprindeligt sit hjem i Bordeaux, men dette betyder dog langt fra at du ikke kan få god vin på Merlot fra andre dele af kloden. 

    Merlot i Europa

    I Europa er Italien et af de steder uden for Frankrig, hvor druen har vundet stor succes. I Toscana og Bolgheri har druen fået en central plads, hvor den bliver til nogle af områdernes bedste vine. I disse områder er vejret varmere, og det giver en mere moden vin, end dem du får i Bordeaux. 

    I Europa er Østrig også med langt fremme, når det kommer til at fremstille vine på druen, og du finder således også nogle rigtig gode vine fra Østrig på ren Merlot eller som blandet med andre sorter. 

    Merlot i USA

    I USA har druen også haft sin sejrsgang. Her findes druen stort set over hele landet fra øst til vest og nord til syd, og du får derfor en stor variation af Merlot-vine bare inden for USA’s grænser. I de kølige områder i nord dyrkes druen i stater som Washington og New York i stor stil, men det er især i Californien, at Merlot spiller en central rolle for vinproduktionen. 

    Merlot-vine fra Californien har opnået et godt internationalt ry på grund af den bløde karakter, der skabe letdrikkelige vine med god smag. 

    Merlot i Chile

    Når du tager turen til Chile, vil du få en Merlot, der bærer præg af ikke at have opnået samme modenhed som dem fra Californien. De Chilenske vine er dyrket under køligere forhold, og derfor minder de faktisk mere om de Merlot-vine, du finder i Bordeaux. 

    I Chile finder du nogle utroligt gode vine på druen, som nemt kan måle sig med de bedste vine fra andre kontinenter. Det gælder eksempelvis for Merlot-vinene fra norske Alexander Vok, som har skabt noget af Chiles bedste vine.

    Hvad kendetegner en Merlot-rødvin? 

    Merlot er som nævnt en alsidig drue, som skifter karakter afhængigt af, hvor den dyrkes. Når druen dyrkes i køligere egne som eksempelvis Chile og Bordeaux, vil vinen få noter af hindbær, røde blommer og jordbær. 

    Når druen får mere sol, skifter den karakter og bliver mere mørk. I varmere klimaer som i Italien eller Californien får Merlot smag af brombær, sorte blommer og blåbær. 

    Generelt er Merlot en rigtig drikkevenlig vin, uanset hvor den dyrkes. Druen indeholder nemlig et lavt indhold af tanniner, som gør den let og derfor populær for alle, der ikke er vant til at drikke så meget vin i det daglige. 

    Hvilke retter egner druen sig til?

    En af grundene til, at Merlot-rødvin er populær er, at vinen er rigtig god med mad. Druen har som nævnt et lavt indhold af tanniner og garvesyre, og den passer derfor ind på mange forskellige middagsborde. Her passer den til en lang række af de klassikere, der ofte serveres i danske hjem, og druen er derfor ofte et godt valg, hvis du ikke er sikker på, hvad du skal vælge. 

    Rødvinen er ikke kraftig i smagen som andre rødvine, og den bløde karakter gør den drikkelig til alt fra kylling til røde bøffer på grillen. Druen kan desuden også drikkes til vildt og til alt den gode julemad. 

    Stort udvalg af Merlot hos Wineguys

    Her hos Wineguys er vi glade for at kunne tilbyde et stort udvalg af de populære rødvine. Her finder du Merlot fra hele verden, og du finder vin i forskellige prisklasser og med forskellige karakteristika. Kontakt os gerne, hvis du har brug for hjælp til at finde den helt rette vin til dig og dine middagsgæster.

  • Pinotage

    Pinotage er en særlig drue, der sammenlignet med mange af de andre druer, er ret ny på scenen. Pinotage blev nemlig skabt i 1925, som en krydsning mellem Pinot Noir og Hermitage af forskeren Abraham Perold på et sydafrikansk universitet. Hans mål var at tilpasse Pinot Noir til det særlige sydafrikanske terroir og klimaforhold, og det lykkedes til overmål. Pinotage blev født, og det er en drue, der har sin helt egen karakter, men også sine helt egne udfordringer, når vinmageren skal skabe en god Pinotage-vin.

    Vinen, der definerer Sydafrika

    Sydafrika har udråbt Pinotage til nationaldrue, så det er ikke overraskende, at mange af de gode vine, der kommer ud af dette fjerne land, er skabt på Pinotage. Der findes dog ikke kun gode Pinotage-vine. Det kan selvfølgelig siges om alle druer, men med Pinotage kan forskellen mellem et vellykket og et mislykket forsøg på at skabe stor vin være særligt udtalt. Det er derfor om at holde sig til Pinotage-vine, der er blevet nøje udvalgt, som dem du finder i vores sortiment.

    Når Pinotage er godt, så er det rigtig godt

    Det er værd at gå efter de gode Pinotage-vine fra Sydafrika, for de kan virkelig noget særligt. Pinotage er en krydret og dyb vin, med nærmest tropiske nuancer. Den modnes relativt hurtigt og kan sammenlignes med en Cote du Rhone eller spansk Grenache, omend den har sin helt egen smag og karakter. Ordentlig Pinotage kan typisk gemmes i op til 10 år, og med tiden får den en lidt garvet kant og mere rosin i smagen. Vi kan varmt anbefale Pinotage, og at du prøver kræfter med nogle af de flasker, vi har valgt at have i udvalg.

    Sydafrika betyder også kvalitetsvin

    Der eksisterer blandt visse vindrikkere nogle fordomme omkring vine fra de store vinproducerende lande uden for Europa, herunder Sydafrika. Der er ingen tvivl om, at der produceres en del bordvin i Sydafrika, som helst skal undgås. Der er dog også nogle fantastiske vine i horisonten, som kan noget, du ikke finder i det gamle Europa og til nogle helt andre priser. Sydafrika har sit eget terroir og den nye verdens længste vinavlertradition og med Pinotage også sin egen drue. Vidste du for eksempel at Napoleons foretrukne vin kom fra Sydafrika? Hvis du elsker vin, og gerne vil lidt ud over de typiske franske og italienske vine, der ofte står på bordet, så er en god Pinotage fra Sydafrika en oplagt mulighed. Du kan se på vores udvalg af Pinotage her på siden, så tag et kig, og udvælg dig din næste, spændende vin.

  • Pinot Noir

    Pinot Noir

    Pinot noir er en type rødvin, der er lavet på Pinot noir-druen, som er en tyndskallet druesort, der er kendt for sine delikate og nuancerede smagsvarianter. Pinot noir-vine er typisk lette til mellemfyldige og har smag og aroma af kirsebær, hindbær og jordbær, såvel som jordagtige og urteagtige noter. De kan også have antydninger af krydderi, tobak og læder. Pinot noir-vine beskrives ofte som værende "feminine" i stilen på grund af deres delikate smag og duftende aromaer.

    En af de mest bemærkelsesværdige egenskaber ved Pinot noir-vine er deres alsidighed, når det kommer til madparring. De beskrives ofte som værende "madvenlige", da de har evnen til at supplere en bred vifte af retter. Pinot noir-vine er særligt velegnede til at kombinere med lettere kød, såsom fjerkræ og svinekød, samt til vegetariske retter. De er også et godt valg til at parre med laks og andre fede fisk, da syren i vinen er med til at skære igennem fiskens rigdom.

    Pinot noir-vine produceres ofte i en "terroir-drevet" stil, hvilket betyder, at vinens smag og aroma er stærkt påvirket af det specifikke sted, hvor druerne dyrkes. Pinot noir druer er notorisk kræsne at dyrke, og de kræver specifikke jord- og klimaforhold for at trives.

    Den kaldes også en diva-drue, da klimaet omkring den ikke må blive for varmt, da det resulterer i en for tung og bombastisk vin. Høstes druen tidligt for at undgå, at efterårsregnen gør skade, kan man risikere at miste dens sødlige og elegante smag og få en tynd vin. Når du sidder med et glas Pinot Noir rødvin i hånden, kan du derfor være sikker på, den er dyrket med finesse og med sans for detaljer, for at den nåede så langt at komme på flaske.

    Som følge heraf kan Pinot noir-vine variere meget i stil afhængigt af, hvor de er produceret. Pinot noir-vine fra Bourgogne-regionen i Frankrig anses ofte for at være benchmark for sorten, og de er kendt for deres elegante, raffinerede smag og aroma. Pinot noir-vine fra andre regioner, såsom Sydafrika, USA og Chile, kan være mere frugtbare og have dristigere, mere robuste smag.

    Overordnet set er Pinot noir en kompleks og nuanceret vin, der byder på en bred vifte af smags- og dufte. Det er en alsidig vin, der passer godt til en bred vifte af retter, og den nydes af vinelskere over hele verden for dens delikate, duftende aromaer og smag.

    Rødvine til enhver smag

    Ønsker du at kunne byde gæsterne på lidt forskellige rødvine, eller vil du gerne have et varieret vinskab, så kan du finde flere forskellige slags lækre og velsmagende rødvine til favorable priser hos WineGuys. I vores sortiment finder du både de populære bløde Merlot vine, men også de mere kraftige Shiraz/Syrah vine. Gå på opdagelse i vores udvalg allerede i dag og find lige præcis de rødvine, du vil forkæle dig selv og dine gæster med.

  • Sangiovese

    Sangiovese er en rødvinsdruesort, der er hjemmehørende i Italien. Det er den mest plantede drue i Italien og er hovedbestanddelen af mange berømte italienske vine, såsom Chianti, Brunello di Montalcino og Vino Nobile di Montepulciano.

    Sangiovese-vine er kendt for deres medium til fyldige krop og deres lyse, sure struktur. De har ofte smag og aroma af rød frugt, såsom kirsebær og hindbær, samt noter af jord og mineraler. Nogle Sangiovese-vine har også krydrede eller urteegenskaber, såsom sort peber eller tobak.

    Sangiovese er en alsidig vin, der passer godt til en række retter, herunder pasta med tomatbaserede saucer, grillet kød og pizza. Det er også et glimrende valg til at nippe alene eller som en del af en vinsmagning. Med sine lyse og livlige smage er Sangiovese en klassisk og elsket vin, som nydes af vinelskere over hele verden.

  • Syrah/ Shiraz

    Syrah-vin, også kendt som Shiraz, er en fyldig rødvin, der stammer fra Rhône-regionen i Frankrig. Den er lavet af Syrah-druen, som giver en vin, der er mørk i farven med smag og aroma af sort frugt, såsom brombær og sorte kirsebær. Shiraz-vin beskrives ofte som at have en krydret eller pebret smag, og den kan have antydninger af tobak, lakrids og chokolade.

    Det er en alsidig vin, der passer godt til en bred vifte af fødevarer, herunder rødt kød, grillede grøntsager og mørk chokolade.

    Uanset om du ønsker at nyde et glas alene eller sammen med et måltid, er Shiraz-vin et lækkert og tilfredsstillende valg.

  • Rødvins blends

    Rødvinsblandinger, også kendt som blended vine, er vine fremstillet ved at kombinere to eller flere forskellige druesorter. Denne proces er kendt som blanding og er en almindelig praksis blandt vinproducenter. Blanding af druer kan skabe en vin med mere kompleksitet og smagsdybde, da de forskellige druesorter kan komplementere hinanden på forskellige måder.

    En af de mest berømte rødvinsblandinger er Bordeaux-blandingen, som består af primært Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc druer. Disse druer dyrkes i Bordeaux-regionen i Frankrig, og blandingen er kendt for sin rige, fyldige smag og høje tanninindhold.

    En anden populær rødvinsblanding er Rhône-blandingen, som består af primært Syrah-, Grenache- og Mourvèdre-druer. Disse druer dyrkes i Rhône-regionen i Frankrig, og blandingen er kendt for sin dybe, krydrede smag og høje alkoholindhold.

    I den nye verden er rødvinsblandinger også meget populære, med mange vingårde i Napa Valley, Californien, der har produceret exceptionelle røde blandinger, ofte domineret af Cabernet Sauvignon-druen, men med andre sorter såsom Merlot, Petite Sirah, og Malbec. I Sydafrika har Cape-blandinger oplevet en stigende popularitet i de seneste år og høj international anerkendelse.

    Blanding af druer kan være en kompleks proces og kræver dygtighed og erfaring. Vinproducenter skal nøje overveje hver druesorts egenskaber, og hvordan de vil interagere med hinanden for at skabe den ønskede smagsprofil. Derfor kan rødvinsblandinger variere meget i smag og kvalitet afhængigt af vinmagerens dygtighed og de anvendte druer.

    Afslutningsvis er rødvinsblandinger et populært valg blandt vindrikkere på grund af deres kompleksitet og smagsdybde. Blanding af druer kan skabe en unik og lækker vin, der er større end summen af dens dele. Nøglen til at lave en god rødvinsblanding er vinmagerens dygtighed og erfaring og de anvendte druer.

  • Andre rødvin

Aktive filtre

Rødvin, alle elsker rødvin, ikke sandt? Sådan oplever vi det ihvertfald, men der er også meget kedelig ligegyldig rødvin derude, som vi hjælper dig med at undgå, så du kan holde liv i din begejstring for vin. Rødvin er en så ufattelig bred betegnelse, så din vens yndlingsvin er ikke nødvendigvis den du sætter først på bordet. Du har nok allerede en idé om hvilke vine du foretrækker, men hvis du ikke har, så læs med her, og bliv lidt skarpere på de vine, vi kan byde på.

Med druerne fra sydafrikansk til italiensk rødvin

Når du ser vores menu igennem her på siden, så finder du ikke kun en kategori for fransk vin, italiensk vin, sydafrikansk vin og så videre. Du finder også de forskellige druer, der i lige så høj grad som deres ophavsland, definerer vinens smag og karakter. Når du lærer lidt om de forskellige druer, så bliver du med ét meget bedre til at udvælge de vine, du med en høj sandsynlighed vil synes om, når først du er på færten af din smag. 

Druesorterne bag de fleste rødvine

En druesort er en type vindrue, og den har sin egen farve, modning og smag. Nogle druer kombineres godt sammen, mens andre har det bedst for sig. Her er vores vigtigste druer, som også definerer vores måde at præsentere vores rødvine for dig:

Cabernet Sauvignon og Merlot

Her har du at gøre med to druer, der er særligt kendte fra franske vine. Cabernet Sauvignon har ofte toner af solbær og med kraftige tanniner. I modsætning til den er Merlot mere hen af blomme og brombær og mindre garvet i smagen. Derfor kan de også ofte findes i en kombination, der forsøger at ramme et smukt sted i midten. Mest kendt er vinene fra Bordeaux nok, men Merlot og Cabernet Sauvignon har også høstet stor anerkendelse i oversøiske vine.

Pinotage og Pinot Noir

Pinotage er kendt som Sydafrikas nationaldrue, og det er derfor også en drue, du som oftest finder på en vin fra de kanter. Pinotage er i familie med Pinot Noir, men den er blevet parret med druen Hermitage eller Cinsault som den kaldes i dag, hvilket fungerer særligt godt i Sydafrika. Pinotage har en skøn mørk farve, og en nærmest røget smag. Druen har også frugtige toner, der kan virke nærmest tropiske. 

Pinot Noir giver lette vine, med en fin og delikat krop og uden at have meget fart på tanninerne. Det er en af de druer, der deler vandene. Rigtig mange elsker den, og en del står på den anden side, og forstår ikke hvordan den kan være så populær. Ikke desto mindre er nogle af verdens absolut mest kostbare vine lavet på Pinot Noir i Bourgogne. Men også uden for Frankrig er Pinot Noir eftertragtet fra kølige germanske, over fyldige californiske til elegante sydafrikanske.

Sangiovese og Syrah/Shiraz

Druen Sangiovese er mest kendt fra italienske vine, og den giver vine, der har mørke og kraftige bærtoner, med lidt af solens sødme som kant. Det er magtfulde vine, der kombinerer de sure tanniner med toner af søde bær på smuk vis. De mest kendte er nok Chianti og Brunello vine. Med sin unikke kombination af fyldighed og skarphed egner den sig glimrende til sammenkogte retter, svin/kalv og selvfølgelig mange pastaretter. Samtidigt er Sangiovese en af de få vine, der matcher tomat rigtigt godt - prøv det.

 

Kært barn har to navne, når det gælder druen Syrah, da den også går under betegnelsen Shiraz. Syrah bruges til at betegne druen i Frankrig, hvorimod Shiraz bruges i Australien, Sydafrika, Californien og det meste af New World. Det er dog den samme drue, og den fører til fyldige og kraftige vine, der, når man taler fransk vin, er lidt af en modsætning til Pinot Noir. De mest kendte eksempler er nok Rhone vine, Barossa i Australien og Swartland i Sydafrika. I den seneste tid er betegnelsen mellem Syrah og Shiraz ved at ændre sig fra en geografisk betegnelse til Syrah om blødere afrundede vine og Shiraz om mere kraftfulde vine.